مقالات

شوش ؛ قطب کشاورزی در جنوب غرب کشور

شوش شهرستاني در شمال غربي استان خوزستان، با مركزيتي به همين نام، داراي 2 شهر، 2 بخش و 7 دهستان است. این شهرستان از جنوب با مركز استان (اهواز) و حمیدیه، از شرق با شهرستان‌هاي شوشتر و دزفول، از شمال با شهرستان‌هاي انديمشك و استان ایلام و از غرب با شهرستان دهلران (در استان ايلام) و دشت آزادگان همسايه است.

شوش با ارتفاع 87 متر از سطح دريا، داراي آب و هوايي گرم و خشك، در كنار رودخانة شاهور (شاخه‌اي از كرخه) و در اراضي نسبتاً همواري قرار دارد. وجود سه رودخانه کرخه، دز و شاوور شهرستان شوش را از نظر کشاورزی در استان خوزستان ویژه و ممتاز نموده‌است . وجود پوشش گیاهی اطراف رودخانه کرخه و دز امکان ایجاد بزرگترین اماکن تفریحی منطقه را به وجود آورده‌است. اراضی مستعد کشاورزی، رودخانه‌های پرآب دائمی، سفره‌های آب‌های زیرزمینی سطح نسبتاً وسیع جنگل در حواشی رودخانه، سواحل و آب‌بندهای متعدد، مراتع و مراکز کشت و صنعت در شهرستان شوش سبب شده‌اند که فعالیت کشاورزی (زراعت، دامداری و صید ماهی) مهم‌ترین فعالیت اقتصادی منطقه به‌شمار آید و بالاترین جمعیت فعال را به خود جذب نماید و در این میان بخش زراعت از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است به‌طوری‌که ۸۵ درصد شاغلین بخش کشاورزی را به خود مشغول کرده‌است.

در بررسی وضعیت دما و بارش شهرستان شوش مشخص شده که این منطقه حداقل در ۶ ماه از سال با کمبود بارش مواجه‌است و از آنجایی که سالانه سطح وسیعی از اراضی به زیر کشت زراعت‌هایی چون گندم، نیشکر، ذرت، برنج، چغندرقند می‌رود بهره‌برداری و توزیع آب‌های سطحی منطقه از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است . شهرستان شوش به دلیل نقش بسیار زیادی که در تولید گندم و محصولات کشاورزی کشور دارد به عنوان قطب کشاورزی در جنوب غرب کشور معروف است . این شهرستان بیش از ۱۵۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی دارد که برای آبیاری این زمین ها از آب شیرین و یا ذخیره چاه استفاده می شود.

باغداری

باغداری یکی از حوزه‌های رایج در شهرستان شوش است.  شهرستان شوش با تولید محصولات کشاورزی متنوع و سطح زیر کشت بالا، یکی از مناطق مهم در تولید محصولات باغی است. این منطقه ظرفیت های بسیاری برای تولید محصولات متنوع کشاورزی دارد که در ادامه به آن می پردازیم .

خرما از جمله محصولات باغی است که با آب و هوای گرم و اقلیم جغرافیایی کویری سازگاری بیشتری دارد . درحال حاضر90 درصد ارقام عمده خرمای این شهرستان استعمران است. ارقام دیگر شامل برحی، گنطار، بریم، پیارم و مجول نیز در این شهرستان تولید می‌شوند. که برحی، مجول و پیارم ارقام تجاری هستند و به دیگر کشورها صادر می‌شوند و دارای کیفیت بالایی هستند .

کاشت سبزیجاتی شامل سبزی های ریزبرگ و بزرگ برگ، خورشتی، کرفس و… و صیفی جاتی نظیر خیار، گوجه، بادمجان، بامیه، فلفل دلمه ای، کدو و… نیز به صورت آزاد در مزارع شهرستان شوش صورت می گیرد و سالیانه میزان زیادی از این محصولات به بازارهای داخلی و خارجی عرضه می گردد.

از محور‌های مهم بخش کشاورزی توسعه کشت گیاهان گلخانه‌ای است . که در  شهرستان شوش بنا بر ضرورت از حدود ۱۰ سال پیش شروع شده است. در گلخانه‌های این شهرستان علاوه بر سبزی و صیفی، گل و گیاه و رز هلندی نیز کشت می شود . پرداختن به تولید نشاء نیز از دیگر پتانسیل های گلخانه داری در شوش است.

زراعت

ظرفیت هایی که شهرستان شوش در زمینه کشاورزی دارد، سبب شده تا بخش زراعت نیز در این منطقه با جدیت دنبال شود. گندم یکی از محصولات استراتژیک تولیدی در شهرستان است که قابلیت تولید بیشتر را دارد. این شهرستان در سالیان اخیر رتبه نخست تولید گندم در کشور را به خود اختصاص  و از دیرباز نیز قطب تولید یک محصول استراتژیک دیگر، یعنی چغندر قند بوده است.  حدود ۶۲ درصد کشت چغندر قند استان خوزستان به شهرستان شوش اختصاص دارد ضمن اینکه از لحاظ عیار محصول، چغندرقند تولید شوش از کیفیت بسیار خوبی برخوردار است .

این شهرستان در تولید ذرت نیز حرف اول را در کشور می‌زند و بیشترین میزان تولید ذرت در کشور در این شهرستان تولید می‌شود. در سال جاری، ۵ هزار و ۳۶۵ تن، دانه روغنی (یا کُلزا) نیز در شهرستان شوش برداشت شد که خود یک رکورد محسوب می‌شود. علاوه بر این محصولات، در شهرستان شوش هر ساله میزان قابل توجهی صیفی‌جات نیز برداشت می‌شود.

شیوه‌های آبیاری زمین‌های زراعی
اراضی زیر شبکه مدرن آبیاری دز

سطح بسیار وسیعی از اراضی شهرستان شوش زیر پوشش این سیستم آبیاری می‌باشد که از کانال‌های مدرن درجه 1 و 2 تشکیل شده‌است. کل زمین‌های زیر پوشش این شبکه 38994 هکتار می‌باشد که بالاترین رقم مربوط به دهستان حسین‌آباد است که رقم 12855 هکتار را به خود اختصاص داده‌است.

اراضی زیر ایستگاه پمپاژ چاه‌ها

بسیاری از اراضی غرب شهرستان شوش که در غرب رودخانه کرخه قرار دارند به وسیله چاه‌های عمیق و نیمه عمیق آبیاری می‌شوند و انتظار می‌رود با بهره‌برداری از سد کرخه و اجرای سیستم کانال کشی آن باعث رشد و توسعه کشاورزی و اقتصادی منطقه گردد.

 

ما در مجموعه رسان آب به شما در شناخت بهتر و تهیه لوله و اتصالات کشاورزی کمک خواهیم کرد.

شما میتوانید برای خرید لوله های خرطومی و اتصالات کشاورزی

وتحویل در شهر خودتان به سایت رسان آب مراجعه بفرمائیدوخریدی

راحت و مطمئن را تجربه بفرمائید.

www.rasanab.com

رسان آب       

لوله واتصالات   کشاورزی وصنعتی     

مشاوره: 09001051369 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *