ایران با تمدنی چند هزار ساله یکی از بسترهای اصلی پیدایش کشاورزی در جهان و مناطق اهلی شدن نباتات می باشد. ایرانیان به نظام تولید مثل و چرخه زندگی گیاهان پی برده بودند و با شناخت نقش عوامل اقلیمی و محیطی (بارندگی، میزان حرارت در فصول مختلف، نوع خاک و…..) اقدام به کشت و زرع نمودند.
دوره هخامنشیان
در دوره هخامنشیان در قرن اول پیش از میلاد، ایرانیها همه درختان میوهای که دریونان کشت میشده (به استثنای زیتون) کشت میکردهاند. در دوره هخامنشیان باغهایی درایران وجود داشته که آنها را پارادیس یا پردیس (این واژه در زبانهای رایج اروپایی به معنای بهشت است) مینامیدند و در آنجا درختان از نظر قد مساوی و روی خطوط موازی کشت شده و با چرخ چاههای عظیمی که به وسیله گاو چرخانده میشدند آبیاری میشدند.
هجوم اسکندر و بازسازی دوباره بابکان
با هجوم اسکندر کشاورزی ایران رو به زوال گذاشت و بسیاری از مزارع از بین رفت .این وضع تا زمان به حکومت رسیدن اردشیر بابکان ادامه یافت.ساسانیان به بازسازی قنات ها و تشویق و گسترش کشاورزی، باغبانی و دامپروری پرداختند.
حکومت اعراب
از عوامل تضعیف کشاورزی در آن دوران میتوان به تخریب زیرساختهای آبیاری، تخریب زمینها اشاره کرد.
دوره دیلمیان
در دوره دیلمیان باغبانی ایران به حداکثر گسترش خود رسید . برای نخستین بار پرورش مرکبات در اطراف دریای خزر آغاز گردید. در این دوره برخی از انواع سبزی مثل مارچوبه و گل کلم به مقدار فراوان در ایران زراعت میشدند اما بعدها کشت آنها منسوخ شد.
حمله مغولان
در اثر یورش مغولها، باغبانی نیز از رونق افتاد و وضع بدین منوال بود تا آنکه غازان خان تیموری در اواخر قرن هفتم و اوایل قرن هشتم هجری قمری به توسعه کشاورزی پرداخت.قلمرو او انواع درختان میوه و سبزیها در تمام نقاط کشت میشدند . باغبانی آن قدر رونق داشت که از اصفهان انواع میوه به هندوستان و آسیای صغیر و از کرمان خرما به سایر کشورها صادر میشد. در این دوره اقلید و سورمق مرکز تولید برگه زردآلو وخراسان ناحیه با ارزشی برای پرورش انواع میوه بهشمار میآمد.
صفویان
با آغاز فرمانروایی صفویان، بار دیگر کشاورزی در ایران رونق گرفت. در این دوره در تمام ایران درختان میوه بهویژه زردآلو،به ،انار،بادام و انگور کشت میشدند.کشت خرما درخوزستان ،فارس، کرمان وسیستان انجام میشد و خرمای ایران به ویژه خرمای جهرم ، بهترین خرمای جهان بهشمار میآمد و مقدار فراوانی از آن به هندوستان صادر میشد.کشت مرکبات و زیتون در مازندران و خوزستان معمول بودهاست. در این دوره خرمای کرمان، پیاز خراسان، انار یزد و شیراز و نیز پرتقال مازندران به خارج صادر میشدهاست.
دوره قاجار
نخستین جنبش به سوی کشاورزی نوین در زمان امیر کبیر به وجود آمد. او با وارد کردن انواع بذرهای اصلاح شده با کارشناسان خارجی هم قراردادهایی منعقد ساخت و کشاورزی ایران را به سوی پیشرفت حرکت داد. در اوایل قرن چهاردهم هجری قمری با تأسیس اولین مدرسه کشاورزی ایران به نام مدرسه فلاحت مظفری و وارد کردن سیب زمینی و انواع نهالهای میوه به خصوص سیب وگیلاس از خارج باغبانی ایران گسترش بیشتری یافت و سپس با ایجاد مدارس متوسطه، عالی و دانشکدههای کشاورزی مؤسسه اصلاح و تهیه بذر و نهال و غیره به وضع کنونی درآمد.
دوره پهلوی
در دوره ی رضاشاه، پا به پای پیشرفتهای صنعتی، اجرای برنامههای گسترش بخش کشاورزی و دامداری ایران نیز انجام شد. کشاورزی سنتی ایران، برای نخستینبار مکانیزه شد و اصول کار وارد آن شد. هرچند که مکانیزهشدن کشاورزی، در دورهٔ نخست سراسری نبود و تنها در نقاطی خاص روی دادهاست. شبکههای آبیاری، بندها و مهارسازی آب، کمک کرد تا سطح آن در همهٔ نقاط این کشور، به ویژه در استانهای آذربایجان، خراسان، کردستان، کرمانشاه، گرگان، گیلان، مازندران و اطراف تهران تا چندین برابر افزایش یابد.
برای بخش آموزشی نیز، دانشکدههای کشاورزی، دامپروری و دامپزشکی بنیانگذاری شدند و نخستین سازمانهای وابسته در ایران، پدید آمدند. سازمانهای حفظ جنگل و حیوانات، پرورش وصید ماهی، دامداری، اصلاح بذر و غیره ایجاد شدند و در مدت کوتاهی انواع محصولات کشاورزی در ایران کشت شدند و میزان قابل توجهی نیز به صادرات اختصاص یافت.
در دوران رضاشاه، ایران دارای یک زیربنای صنعتی و کشاورزی واقعی شد و در تولید بیشتر مواد مصرفی و مواد خوراکی به خودکفایی رسید.این زیرساخت کمک کرد تا در دوران شاه بعدی نیز دست کم تا ابتدای دههٔ ۱۳۴۰، ایران واردکنندهٔ هیچگونه محصول کشاورزی نباشد و این کشور همهٔ غذای خود را، خود به تولید میرساند.
در دورهٔ محمدرضا پهلوی، شاه تصمیم گرفت با اجرای اصلاحات ارضی تحولاتی به خصوص در زمینه کشاورزی پدیدآورد. بر اساس این طرح مقرر گشت تغییرات اساسی در میزان و نحوه مالکیت اراضی به ویژه اراضی کشاورزی و مراتع به منظور افزایش بهرهوری عمومی جامعه پدید آید و زمینهای کشاورزی بین اهالی ۱۸۰۰۰ روستایی تقسیم شوند.
ما در مجموعه رسان آب به شما در شناخت بهتر و تهیه لوله و اتصالات کشاورزی کمک خواهیم کرد.
شما میتوانید برای خرید لوله های خرطومی و اتصالات کشاورزی
وتحویل در شهر خودتان به سایت رسان آب مراجعه بفرمائیدوخریدی
راحت و مطمئن را تجربه بفرمائید.
رسان آب
لوله واتصالات کشاورزی وصنعتی
مشاوره: 09001051369