مقالات

فصل کشت گندم درخوزستان

گندم خوزستان

کشت گندم در خوزستان

گندم یکی از محصولات مهم کشاورزی و از خانواده غلات است و پرورش آن به صورت اصولی و علمی سود زیادی برای کشاورزان را به همراه دارد به همین دلیل کشت گندم در استان خوزستان بسیار مورد استقبال کشاورزان قرار می‌گیرد.می‌توان بذر گندم را در طیف وسیعی از خاک کشت کرد اما به طور کلی در آب و هوای معتدل رشد بهتری دارد. در مناطق جنوبی کشورمان نیز محصول گندم کشت می‌شود و ما تصمیم داریم در سایت رسان آب مقاله شما را با فصل کشت گندم درخوزستان آشنا کنیم.

به طورکلی, تاریخ کاشت مناسب گندم دیم در خوزستان در دامنه تاریخ کاشت مناسب گندم آبی 20 آبان لغایت 25 آذر قرار می گیرد, اگرچه زمان کاشت گندم دیم در مقایسه با گندم آبی با 10 روز تأخیر آغاز می شود.

 

مشکلات کشت گندم در مناطق مختلف

در مناطق گرمسیر و نیمه گرمسیر کشورمان تاریخ کاشت گندم به دلیل بالا بودن دما به طور معمول از نیمه اول مهرماه شروع می‌شود. معمولا برای پرورش گندم، آب و هوای معتدل و در زمان برداشت محصول، آب و هوای گرم و خشک مطلوب است. در مناطقی که زمستان‌های سخت دارند، کشت گندم با مشکلاتی همچون سرمازدگی زمستانی مواجه می‌شود. اما در مناطق خشک و گرمسیری نیز، کمبود آب و رطوبت ممکن است مشکل‌ساز شود.

گیاه گندم در مقابل خشکی مقاومت کمی دارد و نمی‌تواند به مدت طولانی با خشکی و کم‌آبی کنار بیاید. اما این گیاه قادر است خود را تا حدی با شرایط خشک تطبیق داده و با تشکیل یاخته‌های کوچکتر، که در نهایت منجر به تشکیل برگ‌های کوچک می‌شوند، مقاومت خود را افزایش دهد. این عمل باعث کاهش سطح تعریق و حفظ گیاه در برابر اثرات مخرب کم‌آبی می‌شود.

مصارف گندم کشت شده در خوزستان

بیشترین مقدار آرد گندم تولید شده از گندم‌های جنوب، برای تهیه نان استفاده می‌‌ شود. گندم‌هایی که در آب و هوای خشک رشد می‌کنند عموماً دانه سختی دارند و دارای پروتئین بالا تا حدود 11 تا 15 درصد هستند.گلوتن در گندم سخت بیشتر بوده و از آن آردی تولید می‌شود که برای تهیه نان مناسب است. در مقابل گندم‌های مناطق مرطوب نرم‌تر هستند و حدود 8 تا 10 درصد پروتئین و گلوتن ضعیف‌تری دارند.

از نوع نرمتر گندم، برای تهیه آرد کیک، کراکر، کلوچه و شیرینی استفاده می‎‌‌شود. گندم دوروم نیز نوعی گندم بهاره است که در مناطق جنوبی کشت می‌شود

و برای تهیه آرد سمولینا بکار می‎رود و از آن پاستا یا رشته سوپ را تولید می‌کنند.

 

 شرایط مناسب برای کشت گندم 

گندم در طیف گوناگونی از شرایط آب و هوایی قادر به رشد است. بیشترین مقدار گندم در مناطق نیمه خشک با بارندگی سالانه بین ۲۵۰ تا ۵۰۰ میلی‌متر و مناطق نیمه مرطوب با بارندگی بین ۵۰۰ تا ۷۰۰ میلی‌متر تولید می‌شوند.

در ضمن، در مناطق خشک با بارندگی حدود ۲۰۰ میلی‌متر نیز محصول گندم قابل توجهی تولید می‌شود، زیرا گندم سازگاری زیادی با رطوبت و دمای بالا ندارد.

در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری گندم را در ارتفاعات و فصول سرد سال می‌کارند. مناسب‌ترین شرایط برای کشت گندم در جنوب، پرورش آن در آب و هوای مرطوب و سرد زمستان است و میانگین حرارت نیز باید 18 الی 19 درجه سانتی‌گراد باشد. در ادامه این مطلب با شرایط و فصل کشت گندم درخوزستان بیشتر خواهیم پرداخت.

روش های کاشت گندم در خوزستان

گندم، جزو غلاتی است که بیشترین سهم را در سبد غذایی مردم دارد. بنابراین در اغلب مناطق کشورمان اقدام به کاشت آن صورت می‌گیرد.

کاشت گندم در خوزستان نیز مرسوم است و مردم شهرهای این استان زر خیز، با پرورش این گیاه محبوب، نیازهای غذایی جامعه را مرتفع می‌‎کنند. برای کاشت گندم در خوزستان روش‌های متنوعی از جمله خطی، کرتی، نواری و روی پشته وجود دارد.

روش کاشت گندم در خوزستان، نیز مانند سایر مناطق کشور، بسته به شرایط آب و هوایی و خاکی منطقه تنظیم می‌شود. در ادامه به چند روش اصلی کاشت گندم در خوزستان اشاره خواهم کرد:

روش کشت بهاره

گندم یا در فصل پاییز و یا در فصل بهار و به دو روش آبی و دیم کشت می‌شود که می‌توانید بر اساس آب و هوای منطقه و همچنین

میزان آب در دسترس، نوع کشت خود را انتخاب کنید و در بهترین زمان کشت گندم پاییزه اقدام به کاشت کنید.

کشت تک‌ساله

در این روش، هر سال گندم کشت می‌شود و پس از برداشت، در زمین برای محصول دیگری همچون حبوبات و دیگر محصولات کشاورزی  برنامه ریزی می‌شود.

 

نکات مهم کاشت گندم در خوزستان
  1. زمان کاشت گندم: در اوایل پاییز (مرداد و شهریور) یا اواخر زمستان (بهمن و اسفند).
  2. آماده‌سازی خاک: خرد کردن خاک، آبیاری، اصلاح pH و افزایش بافت خاک با استفاده از مواد آلی و ‌شیمیایی.
  3. کاشت بذر: بذرهای گندم باید به صورت مستقیم  در روی زمین کشاورزی کاشته ‌شوند.
  4. میزان آبیاری: پس از کاشت، گیاه گندم نیاز به آبیاری مناسب دارد. با توجه به آب و هوا و نوع خاک خوزستان، باید آبیاری منظمی را به میزان کافی انجام داد.

ضمنا شما می توانید برای آب دهی زمین های کشاورزی جهت کاشت گندم و تهیه لوله و اتصالات کشاورزی مورد نیاز تان  به سایت رسان مراجعه بفرمائید.

رسان آب

لوله و اتصالات کشاورزی

www.rasanab.com

مشاوره: 09001051369

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *